Positieve werkhouding _ Karakter educatie

Karakter eigenschappen in de klas

Het voelt soms als een voortdurende wurggreep, de dagelijkse rompslomp met je (te) grote klas, zijn etiketten en handelingsplannen, de hoge verwachtingen van je curriculum, de veeleisende ouders en je overspannen collega’s.


Toch.. midden op zo’n dag, kan een toevallig gesprek met je klas, of een leerling,  je hart laten overvloeien. Een ‘diamantje’, een dankbaar gevoel van voldoening. Ken je dat gevoel?  Dergelijke gesprekken gaan bijna altijd over een karaktereigenschap, over bijvoorbeeld tonen van vertrouwen, oprechtheid, eerlijkheid of andere karkater eigenschappen.


Welke karakter eigenschappen?

Je verlangt je leerlingen meer te kunnen bieden dan wat het curriculum voorschrijft. Bijvoorbeeld een stabiel veilig klimaat waarin ze kunnen groeien met positieve eigenschappen. Het is ook het fundament om überhaupt les te kunnen geven.


  • Welke eigenschappen zou jij eigenlijk mee willen geven?

Ooit deze vraag aan jezelf gesteld? Stel je eens voor, hoe zou jouw klas eruit zien als jouw leerlingen doelgericht keuzes kunnen maken, de moed hebben om vragen te stellen, het geduld hebben om het te blijven proberen, het vertrouwen hebben dat ze kunnen leren, enthousiast kunnen worden van nieuwe dingen en verantwoordelijkheid voelen voor hun eigen ontwikkeling. Wow, wat een gave klas zou het zijn! Vindt je niet? 


Goede gedrag aanleren

Werkelijkheid is dat opbouwen aan deze karakter eigenschappen in de klas niet moeilijk is. Het karakter van kinderen wordt niet alleen thuis in het gezin gevormd, karaktervorming is een continu proces. Aangezien een kind een zeer groot deel van zijn vormende jaren op school doorbrengt is karaktervorming onlosmakelijk ook met de school verbonden.


Op school wordt enorm veel tijd en energie gestoken in het corrigeren van ongewenst gedrag. Dit blijkt vaak teleurstellend en ineffectief te zijn. Je kunt dit gedrag namelijk alleen corrigeren door de bron, het karakter, te ontwikkelen.


Wat is karakter? 

Jouw karakter is jouw onbetwistbare selfie! De unieke verzameling van eigenschappen, gevoelens en ervaringen die jou kenmerken.

Wist je dat het niet je talent, vaardigheden, IQ, ambitie of geluk is dat je succes in het leven bepaalt maar jouw karakter? Het is jouw karakter die jouw keuzes en je gedrag bepaalt! Dus ook waar jij in gelooft, hoe ver je gaat en of je daarin zou slagen of niet.


Dat geldt ook voor onze leerlingen, hun karakter zal in iedere situatie bepalen wat ze voelen, denken en "doen".


Karakter eigenschappen in de klas

Karaktereducatie is geen lesmethode maar een manier van lesgeven. Jouw kracht zit in de houding van waaruit je als leerkracht handelt. De kracht die het gedrag van de leerlingen positief kan beïnvloeden. Maar hoe gebruik jij het in de klas?


Check mijn blogs voor voorbeelden om een karaktereigenschap in je klas te bespreken. Kies een karaktereigenschap en probeer het uit.  Laat je overtuigen door je eigen ervaringen met jouw leerlingen. 


Met karaktereigenschappen leer je de kinderen 'hoe' ze zich kunnen houden aan de curriculum, denk aan geduld, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid. Het verbetert ook de relatie tussen je leerlingen, het verbetert de sfeer in de klas, Dit allemaal resulteert weer in bewezen verhoging van prestaties en cijfers. 


Als je het een keer uitgeprobeer hebt, ontdekt je steeds meer mogelijkheden om karakter eigenschappen onderdeel te maken van het klassenklimaat. Het biedt praktische inzichten die je nieuwe keuzes doen ontdekken. Voor jezelf maar ook vooral voor je leerlingen. Het legt de basis voor het aanleren van een goede gedrag, die ze helpt om voor het goede te kiezen en het goede te doen. Want karakter is wat je voelt, wat je denkt en wat je doet.


Nog meer tips voor in de klas:

Hierbij een paar tips en voorbeelden die je kunt gebruiken.

Als je verdieping zoekt, kun je met mijn online zelfstudie modules zelf thuis aan de slag gaan. Als je op school werkt kun je ook al mijn online trainingen met je professionaliseringsbudget laten vergoeden. Je kunt ook beginnen met gratis videotraining over Klassenregels? Hoe zijn jouw klassenregels opgesteld eigenlijk? Ik heb 3 tips voor simpele klassenregels die echt werken. Het is al meer dan 3000keer bekeken, ik weet zeker dat jij daar ook inspiratie uit kan halen.


Heb je een vraag of wil je iets delen? Leuk! Je kunt helemaal onderaan de pagina een bericht achterlaten. 

Als je niet uitkijkt, blijf je lezen.. Kom nu in Actie!