Gedragsproblemen in de klas

Hoeveel les- en leertijd gaat er in jouw klas eigenlijk verloren als gevolg van gedragsproblemen?

De meesten leerkrachten antwoorden 30 tot 50%. In sommige gevallen is dit zelfs meer, dat is een ongezond hoog percentage.

Het is dan ook logisch dat we steeds opzoek zijn naar die ene 'wel werkende' methode die af kan rekenen met alle gedragsproblemen. Zodat je weer gewoon je les kunt geven.

Gedragsproblemen in de klas zijn een hardnekkig en steeds terugkomend issue, waar jij en alle kinderen in de school behoorkijk last van kunnen hebben.


Kinderen en hun probleem met het gedrag

Heb jij het antwoord op waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen? De kinderen moeten groeien in hun begrip van wat goed gedrag is. Ze moeten het vermogen ontwikkelen om voor het goede te kiezen én het goede ook te doen.

Hun karakter is de drijfveer voor hun (onhandige) handelingen en (probleem)gedrag.

Je zult verbaast zijn van de positieve effecten als je kinderen in staat stelt om te leren over 'wie ze kunnen zijn' in plaats van voor de zoveelste keer bespreken over wat ze 'denken' en wat ze 'doen of gedaan hebben’. Probeer gedragsproblemen in de klas anders aan te pakken. Je klas bloeit ervan op en binnen een paar weken zie je beter gedrag en een verhoogde inzetbaarheid.


Gedragsproblemen de klas uit!

Natuurlijk zijn er ook kinderen met een stevige gedragsstoornis. Maar de effectiviteit van karakter educatie is zo groot, op het moment dat je klas leert hoe je verantwoordelijke keuzes kunt maken in hun gedrag. Hierdoor ontstaat er een collectieve orde in de klas. Deze gezonde sfeer is in staat om een kind met gedragsstoornis op te vangen en zelfs tot rust te brengen.

Investeer in je kennis over karakter, leer experimenteren bij concrete kwesties. Als je ervaren hebt dat de bestaande aanpak niet effectief was, hebt je dus niets te verliezen maar wel heel veel te winnen. Zoek niet naar een methode die het vanzelf voor je zal oplossen, verander je perspectief en kom in beweging.

Je kunt stapsgewijs en met kleine veranderingen, hele grote dingen bereiken!


Jouw kennis bijspijkeren?

Volg de praktijkgerichte studiedag voor op de basisschool. Een herkenbare en eenvoudige manier om karakter educatie toe te passen in jouw klas als de basis voor een goede sfeer en grip op de groep. De training is op maat en speciaal ontwikkeld voor de leerkrachten van nu. Je zal verrast worden door de eenvoud en diepgang van deze mindset en aanpak.