3 tips voor simpele klassenregels die werken
08 december 2016 
in Blog
2 min. leestijd

3 tips voor simpele klassenregels die werken

Een GRATIS mini cursus: voor klassenregels die niet aan de muur blijven hangen maar motivatie worden tot goed en gezellig gedrag.

We weten allemaal dat de eerste weken van het schooljaar cruciaal zijn voor je klassenregels en naleving daarvan. Gaat dit vroeg in het jaar mis? Dan merk je dat voor de rest van het schooljaar!

Daarom is vandaag hét moment om je klassenregels te checken!

  •  Zorgen jouw regels voor de rust en orde in de klas?
  •  Dragen ze bij aan een gezellige sfeer in de klas?
  •  Worden ze al goed nageleefd in je klas?

Klassenregels onweerstaanbaar maken met 3 simpele tips!

Onlangs heb ik een training rondom dit spraakmakende thema gehouden. De deelnemers vonden mijn tips en ideeën heel nuttig en erg bruikbaar. Daarom heb ik besloten om het ook met jou te delen. Kijk hier mee naar een klein half uurtje uit de training met daarin 3 eenvoudige tips voor simpele klassenregels die werken!

Hoeveel waarde hechten je leerlingen aan de regels in de klas?

Vorige week gaven de leerkrachten tijdens de training aan:

  •  Dat ze nu al moe worden van oneindige herhaling van de regels in de klas..
  •  Dat de regels een doel op zich zijn geworden in plaats van een middel..
  •  Dat de regels in de klas meer energie kosten dan het eigenlijk oplevert..

Meester Hans zei ook dat zijn leerlingen ook moe en immuun zijn geworden voor de klassenregels. Regels in de klas zijn eigenlijk bijna iedere jaar hetzelfde. Bovendien mijn klassenregels dragen niet bij aan de rust in de klas.

Hoe zit het met jullie klassenregels?

Raak je ook vermoeid door je klassenregels?

Maar klassenregels tot leven brengen is gebaseerd op kennis, niet op inspanning. We moeten de klassenregels zo aantrekkelijk maken dat iedere leerling zich graag aan wilt houden. Dat het ook voor de leerkracht een krachtige en motiverende middel wordt.

Aantrekkelijke regels zijn die klassenregels dat letterlijk onweerstaanbaar geformuleerd zijn, de leerlingen een goed gevoel geven en nastrevenswaardig zijn.  Het zijn klassenregels die de leerkracht niet oneindig hoeft te herhalen, ze worden levendige doelen in ontwikkeling. Kijk hier mee naar een kleine half uurtje uit de training.

Gun jezelf 29 min tijd om je klassenregels te beoordelen

In deze film ontvang je drie tips om je klassenregels in de klas tot leven kunnen brengen.

  • Kijkt naar jouw huidige klassenregels.
  • Zijn je klassenregels toereikend om rust en orde te creëren in je klas?
  • Nog niet?
  • Misschien ben je de fase twee vergeten of misschien half uitgevoerd.

Besteed een half uurtje tijd aan jezelf en bespaar veel tijd en energie in de klas.

Je kunt het ook samen met een collega kijken, samen klassenregels nachecken, waar nodig aanpassen. Met de tips en ideeën uit de film heb je een mooie en krachtige verhaal om volgende dag in jouw klas mee te starten!

klassenregels _ Karaktereducatie

Download het werkboekje voor regels in de klas!

Je kunt het werkboekje ‘klassenregels downloaden. Het is een handige checklist met alle tips en ideeën uit de film/workshop KLASSENREGELS. Het is meer 20 pagina pdf met voorbeelden uit de klas en veel meer!  Hiermee kun je de tips makkelijk in de klas invoeren.

Over de schrijver

Ik ben opgegroeid in chaos met grote C. Daarom ben ik keer op keer getuige geweest van drastische. soms pijnlijk en altijd onbegrijpelijke keuzes die mensen kunnen maken! Zo werd “Waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen?” mijn levensvraag. Nu 30 jaar later, na talloze studies, trainingen, boeken, toepassen en uitproberen, kan ik het omvatten! Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld… dit kun jij ook!

Reactie plaatsen

Wil je 10x tijdwinst met kant en klare voorbeelden, tips en werkvormen?