Pedagogisch klimaat verbeteren? Begin met zinvolle momenten
24 februari 2015 
in Blog
1 min. leestijd

Pedagogisch klimaat verbeteren? Begin met zinvolle momenten

Pedagogisch klimaat verbeteren? Begin met zinvolle momenten

Pedagogisch klimaat verbeteren met nauwelijks extra tijd en wel met waardevolle resultaten! Het is deze leerkracht wel gelukt! Hij heeft zinvolle momenten in de schooldag kunnen creëren. Daarin biedt hij zijn leerlingen ervaringsgelegenheden aan om hun karaktereigenschappen te begrijpen, te overwegen en te oefenen!

Hij heeft een paar karaktereigenschappen voor zichzelf centraal gesteld. Hij heeft ze onderdeel gemaakt van zijn dagelijkse werk, met groot succes! Hij is nu gevraagd door Engelse regering om een curriculum voorstel te maken voor karakter educatie ter ondersteuning van het pedagogische klimaat in heel Engeland!

Pedagogisch klimaat in de klas

Eigenlijk is het zoooo simpel!  Korte samenvatting van de film:

  • Karakter Educatie is geen les, maar de manier van lesgeven
  • Daarom kost het nauwelijks extra tijd en levert wel waardevolle resultaten
  • Het creëert een zinvol moment in de dag om samen te kunnen groeien en van te genieten

Bekijk hier het film over het creëren van een positieve pedagogische klimaat.

Het duurt maar 6:48 minuten.

 Het pedagogische klimaat verbeteren 

Het pedagogische klimaat kun je verbeteren door de leerlingen mogelijkheden aan te bieden om hun karaktereigenschappen te ontwikkelen.

“Het karakter is net zo belangrijk als academische kwaliteiten voor succes op school, in de maatschappij en in het leven.”

Dit is de overtuiging van de Britse regering na een lage periode (vanaf 2001) van onderzoeken en praktijkbewijzen.Momenteel staat Karakter educatie als ruggenraad het pedagogische klimaat hoog in de politieke agenda’s in UK.

Om de belang ervan te benadrukken wordt o.a. verwezen naar het boek Good Education in an Age of Measurement van onze Nederlandse onderwijs professor Gert Biesta. “.. bijvoorbeeld, je kunt iemand niet dwingen om zich verantwoordelijk op te stellen”, zegt hij. “Maar het onderwijs kan door middel van het curriculum, pedagogiek en lesplannen ervaringen creëren waarin leerlingen verantwoordelijkheid leren”.

Zijn Britse collega, Prof. Kristjánsson van University of Birmingham, heeft wel de weg naar Nederland gevonden! Zie hier zijn lezing over karakter educatie aan Vrije Universiteit, Amsterdam, feb 2015.

Een zinvolle moment in jouw klas?

Op de site Karakter Educatie vind je drie les voorstellen om uit te proberen in je klas. Je kunt daarmee zinvolle momenten creëren in jouw klas

Kies bijvoorbeeld voor een leuke film en werkvorm suggesties over Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Waarom zou je ervoor kiezen? en hoe doe je dat?

of een leuk verhaal met bijbehorende les voorstellen over Geduld: Met geduld geef je jezelf én de ander de kans om te groeien. Hoe geduldig ben jij eigenlijk?

of kies je misschien voor Doorzetten: Een absolute aanrader! De kracht en de noodzaak om veel fouten te maken en niet op te geven!

 

 Als jij één Karaktereigenschap zou moeten kiezen om te onderwijzen in jouw klas, welke kies jij als eerste? 

Over de schrijver

Ik ben opgegroeid in chaos met grote C. Daarom ben ik keer op keer getuige geweest van drastische. soms pijnlijk en altijd onbegrijpelijke keuzes die mensen kunnen maken! Zo werd “Waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen?” mijn levensvraag. Nu 30 jaar later, na talloze studies, trainingen, boeken, toepassen en uitproberen, kan ik het omvatten! Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld… dit kun jij ook!

Reactie plaatsen

Wil je 10x tijdwinst met kant en klare voorbeelden, tips en werkvormen?