Praat NIET met kinderen over coronavirus
20 maart 2020 
1 min. leestijd

Praat NIET met kinderen over coronavirus

Praat NIET met kinderen over coronavirus of ieder andere bedreiging terwijl jezelf een verontrustend gevoel daarbij hebt. Want dat wordt de boodschap die kinderen onthouden, ongeacht je ‘geruststellende woorden’.

Natuurlijk is het onze onbetwistbare verantwoordelijkheid om met jonge mensen in gesprek te gaan over omgaan met angstgevoelens, mondiale bedreigingen en ons collectieve kwetsbaarheid. Maar mijn dringend verzoek hierbij is om zelf eerst na te gaan hoe jij omgaat met angstgevoelens. Die gevoelens horen gewoon bij een bedreiging. Maar weet jij wat zo’n emotie met je verstand doet? en hoe je het kan relativeren? Antwoord op deze vragen is de belangrijke les die we aan kinderen door moeten geven.

In 3 stappen relativeren

Met enthousiasme en bescheidenheid deel ik je mijn persoonlijke tips. Ik ben opgegroeid in de oorlog, dag bij dag, jaar in jaar uit moesten we omgaan met een scala aan aanhoudende levensbedreigingen. Zo heb ik geleerd om angstgevoelens te (her)overwegen. In 3 stappen kun jij het ook. Ik deel graag een korte samenvatting met jou.

Hieronder de inhoudsopgave van het filmpje.

Angst is destructiever voor onze gezondheid dan de virus zelf.

Inhoudhsopgave van het filmpje:

2:50
Er zijn 3 feiten die je absoluut moet weten over omgaan met angstgevoelens.

03:00
1.  De eerste waar je bij stil moet staan is de collectief gedragen angst gevoel. Wat is het? en hoe ontstaat het? Wat betekent het voor jou?

6:07
Reflectie op collectief gedragen angst gevoel.

6:29
2. In tweede stap veranderd je collectieve angstgevoel in persoonlijke bezorgdheid. Heel logisch maar kun je de mate waarop je laat meeslepen zelf onder controle houden?

8:42
Reflectie op persoonlijke bezorgdheid

9:20
3. Dan hoop ik, dat je gevoelsniveau nu van bezorgdheid verder zakt naar ongerustheid. Ongerustheid heeft een beschermende en adviserend rol. Maar w

11:20
Reflectie op ongerustheid

11:29
Als je hier bent, dan is het de tijd om met kinderen in gesprek te gaan over coronavirus.

 

Wil je tips voor het gesprek met kinderen over angst . Kijk op mijn blog met veel bruikbare tips.

Over de schrijver

Ik ben opgegroeid in chaos met grote C. Daarom ben ik keer op keer getuige geweest van drastische. soms pijnlijk en altijd onbegrijpelijke keuzes die mensen kunnen maken! Zo werd “Waarom gedragen we ons zoals we ons gedragen?” mijn levensvraag. Nu 30 jaar later, na talloze studies, trainingen, boeken, toepassen en uitproberen, kan ik het omvatten! Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld… dit kun jij ook!

lFrnBCDHjySuaz
Door

lFrnBCDHjySuaz

op 17 Jul 2020

pjArMDoS

Reactie plaatsen

Wil je 10x tijdwinst met kant en klare voorbeelden, tips en werkvormen?